Wat is de maximale hypotheek die je af kunt sluiten?

Mooi dat je een droomhuis te koop hebt zien staan en mooi dat je enthousiast bent. Kun jij dat huis echter wel betalen? Dit is afhankelijk van de maximale hypotheek die je af kunt sluiten. De hoogte van de hypotheek die je los kunt weken is onder meer afhankelijk van het bruto inkomen, de looptijd van de hypotheek, de hoogte van de hypotheekrente, de waarde van de woning en eventueel schulden die je hebt.

Maak een afspraak bij de specialist

Omdat de maximale hypotheek dus afhankelijk is van veel verschillende factoren, kan nooit snel een berekening gemaakt worden wat jouw maximale hypotheek zou kunnen zijn. Er is wel snel een algemene berekening te maken, bijvoorbeeld met de verschillende online tools die beschikbaar zijn. Wil je echter duidelijkheid en een exacte berekening, maak dan een afspraak bij Schonewille & Ter Harkel. Zij kunnen precies voor je berekenen wat jij maximaal kunt lenen.

Laagste salaris bij tweeverdieners telt voor een derde deel mee

De berekening van de maximale hypotheek als je een hypotheek in Appingedam af wilt sluiten komt tot stand middels het toetsingsinkomen, de toetsing rente, de zogenaamde woonquote, de maximale hypotheeklast en het maximale hypotheekbedrag. Het toetsingsinkomen is het bruto inkomen minus bijvoorbeeld alimentatie na een scheiding. Ook inkomen uit regelingen, toeslagen en uitkeringen worden opgeteld bij het toetsingsinkomen. Verder is het goed te weten dat het laagste salaris – als sprake is van tweeverdieners- slechts voor een derde deel wordt meegerekend. De toetsing rente staat voor het bedrag dat maximaal en redelijkerwijs betaald kan worden aan rente. 

Kies je voor een rentevaste periode?

Verder is het nog van belang of je kiest voor een rentevaste periode en de al genoemde woonquote is niets anders dan een woonlastpercentage. Heeft de specialist de beschikking over alle gegevens, dan kan een berekening gemaakt worden. Dan wordt de woonlast in procenten vermenigvuldigd met het toetsingsinkomen. De uitkomst deel je door twaalf. Het bedrag dat je elke maand aan de aflossing van de hypotheek over moet maken, mag het bedrag niet overschrijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*