Overwaarde woning creëren op verschillende manieren

De overwaarde van uw woning opnemen biedt in de praktijk uiteraard heel wat potentieel. Voor veel mensen is het echter niet geheel duidelijk wat overwaarde woning nu precies is. Bovendien stellen velen zich ook de vraag hoe ze nu eigenlijk tot stand komt. Wel, twee verschillende factoren kunnen hier van aan de basis liggen. In eerste instantie zijn er bijvoorbeeld de mogelijke extra aflossingen die u heeft gedaan ten opzichte van de openstaande hypotheekschuld. Daarnaast is het ook zo dat de vastgoedprijzen onderhevig zijn aan fluctuaties. Is de waarde van uw woning door de jaren heen gestegen? Dan zal er ook op deze manier een bepaalde overwaarde tot stand zijn gekomen. U komt er alles over te weten hier op deze pagina!

Hoe een mogelijke overwaarde woning controleren?

Voordat u kunt nadenken over wat u gaat doen met uw overwaarde moet er uiteraard wel echt sprake zijn van een bepaalde overwaarde woning. Voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk of ze daar nu wel of niet over beschikken. Gelukkig is het op verschillende manieren mogelijk om dit te kunnen achterhalen, namelijk:

  1. Er kan voor worden gekozen om een onafhankelijke taxateur aan te stellen voor het uitvoeren van een taxatie van de woning;
  2. Er kan worden gekeken naar de zogenaamde WOZ-waarde van de woning;

Is de WOZ-waarde voor u niet helemaal duidelijk? Of weet u niet waar u deze precies terug kunt vinden? Deze valt af te lezen uit de WOZ-beschikking welke jaarlijks bij u in de bus valt. Voor de resterende hypotheeksom wordt er verwezen naar het jaarlijkse hypotheekoverzicht. U kunt er uiteraard ook altijd voor kiezen om de actuele stand van uw hypotheek op te vragen bij uw hypotheekverstrekker.

Welke fiscale regelingen bestaan er?

Specifiek voor uw overwaarde woning geldt dat u in principe aanspraak kunt maken op twee verschillende fiscale regelingen. In eerste instantie is er de winst bij de verkoop van uw woning. U zult in dit geval geen inkomstenbelasting moeten betalen. Dat is echter niet alles. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat er ook zoiets bestaat als de zogenaamde ‘bijleenregeling’. Gaat u binnen de termijn van 3 jaar een nieuwe woning kopen? Dan zult u er rekening mee moeten houden dat u de overwaarde in dit vastgoed zult moeten investeren. Doet u dat niet? Dan is het niet mogelijk om de hypotheekrente over de overwaarde in mindering te brengen op uw belastingen.

Overwaarde woning gebruiken als overbruggingskrediet

Uw overwaarde woning verzilveren kan op meerdere manieren gebeuren. Beschikt u bijvoorbeeld tijdelijk over niet één, maar wel twee huizen omdat de oude woning nog niet werd verkocht? In dat geval is het mogelijk om de overwaarde te gebruiken als basis voor een zogenaamd overbruggingskrediet. Door middel van een overbruggingskrediet zorgt u er voor dat de overwaarde van uw oude woning vrij wordt gemaakt om geïnvesteerd te worden in het nieuwe huis. Het extra krediet welke u heeft afgesloten kunt u dan vervolgens terug aflossen op het ogenblik dat de oude woning is verkocht. Het inroepen van een bepaalde overwaarde woning voor het verkrijgen van een nieuwe financiering is iets wat in de praktijk erg vaak gebeurt.