Maximale hypotheek berekenen: hoe doe je dat?

Hoe wordt nou eigenlijk precies de maximale hypotheek berekend als je een hypotheek in Groningen af wilt sluiten? Het is een vraag die veel mensen zich stellen. Hoe de maximale hypotheek tot stand komt leggen we je hier uit. 

Je kunt zelf een algemene berekening maken, voor de exacte berekening schakel je een specialist in

Voor de duidelijkheid, een hypotheek in Appingedam bestaat uit drie delen: lening, aflossing en verzekering. Voor het berekenen van een maximale hypotheek wordt specifiek gekeken naar het bruto inkomen, de looptijd van een hypotheek en de hypotheekrente. Ook de waarde van een woning en de schulden die je hebt spelen een rol. Wat betreft het berekenen van de maximale hypotheek kun je vaak zelf wel een algemene berekening maken. Als je echter exact wilt weten wat de maximale hypotheek is, dan wend jij je tot de specialist.

Na aftrek van lasten als bijvoorbeeld de alimentatie

De specialist kijkt specifiek naar vijf waarden bij de berekening van de maximale hypotheek. Dat zijn het toetsingsinkomen, de toetsingsrente, woonquote, de maximale hypotheeklast en het maximale hypotheekbedrag. Het toetsingsinkomen is het bruto inkomen dat resteert na aftrek van lasten als bijvoorbeeld de alimentatie. Bij het toetsingsinkomen worden eventuele toeslagen, uitkeringen en regelingen opgeteld. Bij de berekening geldt bij tweeverdieners dat het laagste salaris voor een derde meegerekend. De toetsingsrente is het maximale bedrag dan per maand afgedragen kan worden aan rente. Met de eerder genoemde woonquote wordt het woonlast percentage bedoeld. 

Zo kan de maximale hypotheeklast berekend worden 

Heb je de gegevens bij elkaar, dan kan de maximale hypotheeklast berekend worden. Je vermenigvuldigt dan het percentage woonlasten met het toetsingsinkomen. Dat bedrag deel je vervolgens door twaalf. Het bedrag dat je elke maand aan de aflossing van de hypotheek moet betalen mag dit bedrag niet overschrijden. Het berekenen van de maximale hypotheek laat je altijd aan de specialist over.