Hoeveel kan ik lenen?
Wil je een lening afsluiten om een bepaalde betaling, investering of aanbetaling te kunnen doen? Dan kun je aan de hand van jouw situatie tot een maximaal bedrag lenen. Welk bedrag dit specifiek is hangt af van een aantal bepaalde factoren. Deze factoren hebben te maken met de lening, maar ook met jouw persoonlijke situatie. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste punten als het maximale bedrag van de lening berekenen gaat.
Soort lening
Per lening is het maximaal leenbedrag anders. Bij de meeste banken en kredietverstrekkers heb je de keuze uit een persoonlijke lening, een doorlopend krediet en specifieke leningen voor bijvoorbeeld een verbouwing of een auto. Het doel van jouw lening is belangrijk om te bepalen welke lening het beste past en tot welk bedrag je kunt gaan. Bedenk daarom eerst goed waarvoor je geld wilt lenen en hoeveel je het liefste wilt lenen voordat je op zoek gaat naar een lening.
De voorwaarden
Aan iedere lening zitten voorwaarden verbonden. Denk bijvoorbeeld aan de looptijd, de rente en dat bij specifieke leningen de kredietverstrekker soms ook een aankoopbewijs wil zien. Lees de voorwaarden daarom goed door of de lening wel past bij waar jij naar op zoek bent. Bij iedere aanbieder zijn deze voorwaarden anders. Daarom kan dezelfde soort lening bij de ene aanbieder wel en bij de andere partij niet geschikt voor je zijn.
Jouw persoonlijke situatie
Wanneer je een lening aanvraagt, moet deze eerst goedgekeurd worden voordat je deze ook in het bezit krijgt. Bij deze controle wordt er gekeken naar jouw persoonlijke situatie, om zeker te weten dat je de lening terug zou kunnen betalen. Belangrijke punten waar naar gekeken wordt zijn je leeftijd, je burgerlijke staat en in wat voor soort woning je woont (koop, huur, verzorgingstehuis).
Een andere belangrijk punt is je financiële status. Een geldverstrekker geeft alleen leningen aan mensen die deze terug kunnen betalen en niet door de rente en aflossing in de financiële problemen kunnen komen. Daarom wordt er ook altijd gekeken naar zaken als je inkomen en welke schulden er geregistreerd staan in het BKR. Mocht je BKR geregistreerd staan, betekent dit niet meteen dat je geen lening meer kunt krijgen. Ook kleine leningen zoals een telefoonabonnement kunnen hierin staan, maar hebben geen betrekking op jouw aanvraag.
Genoegen nemen met minder?
Voldoe je aan alle eisen om een lening af te kunnen sluiten, maar krijg je niet het geldbedrag dat je nodig hebt? Dan kan het verstandig zijn te zoeken bij een andere aanbieder. Je kunt via een vergelijkingssite jouw gegevens invullen en een helder overzicht krijgen van waar je het beste kunt lenen. Mocht je alsnog niet zoveel kunnen lenen als je voor ogen had, probeer dan te kijken naar hoeveel je maximaal kunt lenen en probeer de rest van het geld ergens anders vandaan te halen, zoals vragen aan vrienden of familie.
Kijk op Findio.nl voor meer informatie.