Hoe staat het ervoor met de huizenmarkt?

De afgelopen jaren is er veel gebeurd op de huizenmarkt. In 2008 bereikte de gemiddelde huiswaarde een piek. De jaren daarna was echter sprake van een crisis, mensen gaven minder uit en kochten zeker geen woning. Dit zorgde ervoor dat de gemiddelde woningprijs in 2013 met meer dan €55.000,- gedaald was.

Voorbij het dieptepunt

Vanaf dat dieptepunt ging het langzaam beter, zowel met de economie als met de huizenmarkt. De huizenprijs zit sinds 2014 weer in de lift. Dit komt onder andere omdat de hypotheekrente relatief laag is, hierdoor is het voor mensen aantrekkelijk om een huis te kopen. Er is meer vraag naar huizen en daarom kunnen er hogere prijzen gevraagd worden.

Oververhitte huizenmarkt

Tijdens de crisis werden er amper huizen verkocht en er was ook bijna geen vraag naar. De bouw van nieuwe huizen werd daarom ook stilgelegd. Dit zorgt ervoor dat, nu er een grote vraag naar woningen is, er een tekort aan woningen is. Hierdoor blijven de prijzen stijgen, vooral in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Op andere plekken liggen de gemiddelde huizenprijzen nog steeds een stuk lager dan dat ze in 2008 waren. Er zitten dus grote verschillen tussen de woningprijzen en dit zal voorlopig nog wel zo blijven.

Stijging van prijzen

Vanaf 2014 stijgen de huizenprijzen al. Op de huizenmarkt zal dit nog wel even zo blijven. In 2018 was de gemiddelde stijging 9%, ook in dit jaar zullen de prijzen blijven stijgen. De stijging neemt echter wel iets af en zal ongeveer 6 à 7 procent zijn. De komende jaren blijven de prijzen stijgen, maar neemt deze stijging nog verder af.

Hypotheek

De forse stijging van de vraag naar huizen was mede doordat de hypotheekrente zo gunstig was. Deze rente is dit jaar minder gunstig dan voorheen. Het beste moment om een huis te kopen, ligt alweer achter ons.

Kort samengevat

  • De huizenmarkt is nog steeds overspannen: er is voornamelijk een tekort aan starterswoning. De tekorten zijn het grootst in de grote steden, hier zijn de huizenprijzen dan ook het hoogst.
  • De prijzen van de huizen zullen in 2019 met ongeveer 6% blijven stijgen. De komende jaren neemt de stijging wel steeds meer af.
  • Ook de hypotheekrente is licht stijgend en minder gunstig dan voorgaande jaren.

De specialist

Wil je meer informatie of specifieke informatie over de huizenmarkt bij jou in de buurt? Vraag er dan naar bij de makelaar, deze is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan je precies vertellen wat dat voor jou persoonlijk betekent.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*