Hoe vaak is het slim om een betalingsherinnering sturen?

Het sturen van incasso’s is voor veel bedrijven natuurlijk essentieel. Het zorgt er namelijk voor dat er geld het laatje binnen komt en daardoor je bedrijf dus verder kan. Een goede incasso regeling zorgt dus voor een gezond bedrijf.

Helaas ligt niet alles van een goede incasso regeling aan je zelf. Het gaat immers toch ook om de klant die dan wel of niet op tijd betaald. Dit gebeurd helaas lang niet altijd. Dat is natuurlijk super vervelend want het tast je liquiditeit aan. Daardoor kun je in vele andere problemen raken, puur omdat de klant niet op tijd betaald. 

Dit wil je dus voorkomen. Vaak doen we dit door betalingsherinneringen te sturen. Maar hoe vaak moet je nu een betalingsherinnering sturen? Dat is natuurlijk een erg goede vraag.

Zorg dat er betaald wordt 

Je stuurt een betalingsherinnering natuurlijk niet zomaar. Stel je hebt een betalingstermijn van ongeveer 4 weken, dan is het dan ook zeker niet gepast om na één week al een betalingsherinnering te sturen. Daarentegen is het wel gebruikelijk om in week drie een betalingsherinnering te sturen, puur om de desbetreffende de klant even te herinneren. Vaak is dit al genoeg. We zijn nu eenmaal mens en vergeten wel eens dingen.

Is de betalingstermijn verstreken, dan is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je een betalingsherinnering stuurt, om de desbetreffende persoon te attenderen. Wordt er nog niet betaald dan is het aan te raden snel een incassobureau in te schakelen. Snel een incassobureau inschakelen, bijvoorbeeld een incassobureau no cure no pay, kan ervoor zorgen dat er wel betaald wordt. Snel een incassobureau inschakelen zorgt voor een constante herinnering naar de klant toe en neemt dus werk uit je handen. 

Een incassobureau no cure no pay is dan het beste omdat deze je alleen laten betalen als er ook werkelijk geld wordt geïncasseerd. Daarom is een incassobureau no cure no pay een goede optie om snel je geld binnen te krijgen. 

Wat zijn de voor en nadelen van een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een vorm van een lening. Deze soort lening is vooral heel erg geschikt wanneer je vaker of snel verschillende bedragen nodig hebt. Een van de bekendste kenmerken van deze vorm van krediet is dat je het geld dat je aflost ook weer op kunt nemen. Een doorlopend krediet aanvragen klinkt vast heel aantrekkelijk als het zo beschreven wordt, maar er zitten, net als bij iedere vorm van een lening, zeer zeker voor en nadelen aan. 

Voordelen

Een doorlopend krediet aanvragen klinkt inderdaad aantrekkelijk. Waarschijnlijk komt dit voornamelijk door het zeer flexibele karakter van de lening. Het geld dat je aflost kun je immers ook weer opnemen. Daarbij is het bij een doorlopend krediet zo dat je alleen rente betaald over het deel van de lening dat je opgenomen hebt. Verder is het zo dat je een doorlopend krediet op ieder moment kosteloos extra kunt aflossen of dat je zelfs op ieder moment het gehele bedrag kunt aflossen. Wanneer je het zo bekijkt is een doorlopend krediet een pot geld waar jij over kunt  beschikken wanneer je het echt nodig hebt en waar je echt alleen voor betaald wanneer je het ook daadwerkelijk gebruikt.

Nadelen

Maar voordat alle mensen ineens een doorlopend krediet aanvragen is het belangrijk dat ook de nadelen op een rijtje worden gezet. Allereerst is het bij een doorlopend krediet erg lastig in te schatten wanneer het volledig is afgelost. Verder zijn de kosten die je er aan kwijt  bent per maand verschillend.

Wegen de voordelen voor jou op tegen de nadelen en denk je dat je een doorlopend krediet goed kunt gebruiken? Neem dan contact op met je bank of een krediet verstrekker om te kijken wat je opties zijn. Klik hier om een lening aan te vragen.

Hoeveel kan ik lenen?

Wil je een lening afsluiten om een bepaalde betaling, investering of aanbetaling te kunnen doen? Dan kun je aan de hand van jouw situatie tot een maximaal bedrag lenen. Welk bedrag dit specifiek is hangt af van een aantal bepaalde factoren. Deze factoren hebben te maken met de lening, maar ook met jouw persoonlijke situatie. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste punten als het maximale bedrag van de lening berekenen gaat.

Soort lening

Per lening is het maximaal leenbedrag anders. Bij de meeste banken en kredietverstrekkers heb je de keuze uit een persoonlijke lening, een doorlopend krediet en specifieke leningen voor bijvoorbeeld een verbouwing of een auto. Het doel van jouw lening is belangrijk om te bepalen welke lening het beste past en tot welk bedrag je kunt gaan. Bedenk daarom eerst goed waarvoor je geld wilt lenen en hoeveel je het liefste wilt lenen voordat je op zoek gaat naar een lening.

De voorwaarden

Aan iedere lening zitten voorwaarden verbonden. Denk bijvoorbeeld aan de looptijd, de rente en dat bij specifieke leningen de kredietverstrekker soms ook een aankoopbewijs wil zien. Lees de voorwaarden daarom goed door of de lening wel past bij waar jij naar op zoek bent. Bij iedere aanbieder zijn deze voorwaarden anders. Daarom kan dezelfde soort lening bij de ene aanbieder wel en bij de andere partij niet geschikt voor je zijn.

Jouw persoonlijke situatie

Wanneer je een lening aanvraagt, moet deze eerst goedgekeurd worden voordat je deze ook in het bezit krijgt. Bij deze controle wordt er gekeken naar jouw persoonlijke situatie, om zeker te weten dat je de lening terug zou kunnen betalen. Belangrijke punten waar naar gekeken wordt zijn je leeftijd, je burgerlijke staat en in wat voor soort woning je woont (koop, huur, verzorgingstehuis).

Een andere belangrijk punt is je financiële status. Een geldverstrekker geeft alleen leningen aan mensen die deze terug kunnen betalen en niet door de rente en aflossing in de financiële problemen kunnen komen. Daarom wordt er ook altijd gekeken naar zaken als je inkomen en welke schulden er geregistreerd staan in het BKR. Mocht je BKR geregistreerd staan, betekent dit niet meteen dat je geen lening meer kunt krijgen. Ook kleine leningen zoals een telefoonabonnement kunnen hierin staan, maar hebben geen betrekking op jouw aanvraag.

Genoegen nemen met minder?

Voldoe je aan alle eisen om een lening af te kunnen sluiten, maar krijg je niet het geldbedrag dat je nodig hebt? Dan kan het verstandig zijn te zoeken bij een andere aanbieder. Je kunt via een vergelijkingssite jouw gegevens invullen en een helder overzicht krijgen van waar je het beste kunt lenen. Mocht je alsnog niet zoveel kunnen lenen als je voor ogen had, probeer dan te kijken naar hoeveel je maximaal kunt lenen en probeer de rest van het geld ergens anders vandaan te halen, zoals vragen aan vrienden of familie.

Kijk op Findio.nl voor meer informatie.

Ondernemer tips voor het aankopen van een pand

Stel, je hebt een onderneming waar je je regelmatig mee bezighoudt en je bent bezig dit wat meer uit te breiden. Het kiezen voor een kantoorpand is dan vaak een behoorlijk grote stap. Je neemt voor het eerst een echt pand voor je bedrijf, je hebt een echte locatie waar vandaan je vrijwel alles voor je bedrijf zult gaan doen en je krijgt uiteraard maandelijkse kosten die je dient te betalen. Dan zijn er enkele tips waarbij het toch handig is erop te letten en er rekening mee te houden bij het aankopen van een pand voor je onderneming. Hier zijn de beste ondernemer tips op een rijtje gezet

Zorg voor genoeg budget
De eerste tip is meteen een zeer belangrijke. Namelijk het zorgen voor genoeg budget. Een fout die veel wordt gemaakt door ondernemers is dat ze dusdanig vroeg voor een pand willen kiezen dat ze er op dat moment nog niet het budget voor hebben. Enkel het geld hebben om bijvoorbeeld voor 2 maanden de kosten te kunnen betalen is niet voldoende. Wanneer je een pand aankoopt komen er immers ongetwijfeld kosten bij. Zorg dus dat je wel wat extra kosten kunt opvangen als je ervoor kiest over te gaan tot de aankoop van een pand.

Een goede locatie
Een pand hebben op een locatie die je makkelijk kunt bereiken is natuurlijk fijn, maar daarnaast is het voor een ondernemer ook erg belangrijk. Als ondernemer weet je immers maar al te goed dat tijd zeer kostbaar is. Een pand waarbij je dus erg lang heen en weer moet reizen kan dus best slecht uitkomen. Daarnaast is het fijn als je ook heen en weer kunt naar je pand om bijvoorbeeld iets of iemand even snel op te halen of af te zetten. Houd er rekening mee dat je als eigenaar van de onderneming niet alleen naar je kantoor zal moeten om urenlang te werken, maar op een gegeven moment ook om even snel wat te regelen.

Zorg voor het juiste gebouw
Tot slot is het een aanrader om jouw kantoorpand in een gebouw te nemen dat bij je past. De ene vindt het bijvoorbeeld erg belangrijk dat het in een gebouw is waar zich een restaurant bevindt voor in de pauzes, terwijl de ander zelfs wilt dat hij of zij voor of na het werk in het zelfde gebouw kan sporten. Ook zijn er gebouwen die bijvoorbeeld exclusieve vergaderruimtes bieden. Kijk dus goed voor jezelf wat belangrijk is.

Maximale hypotheek berekenen: hoe doe je dat?

Hoe wordt nou eigenlijk precies de maximale hypotheek berekend als je een hypotheek in Groningen af wilt sluiten? Het is een vraag die veel mensen zich stellen. Hoe de maximale hypotheek tot stand komt leggen we je hier uit. 

Je kunt zelf een algemene berekening maken, voor de exacte berekening schakel je een specialist in

Voor de duidelijkheid, een hypotheek in Appingedam bestaat uit drie delen: lening, aflossing en verzekering. Voor het berekenen van een maximale hypotheek wordt specifiek gekeken naar het bruto inkomen, de looptijd van een hypotheek en de hypotheekrente. Ook de waarde van een woning en de schulden die je hebt spelen een rol. Wat betreft het berekenen van de maximale hypotheek kun je vaak zelf wel een algemene berekening maken. Als je echter exact wilt weten wat de maximale hypotheek is, dan wend jij je tot de specialist.

Na aftrek van lasten als bijvoorbeeld de alimentatie

De specialist kijkt specifiek naar vijf waarden bij de berekening van de maximale hypotheek. Dat zijn het toetsingsinkomen, de toetsingsrente, woonquote, de maximale hypotheeklast en het maximale hypotheekbedrag. Het toetsingsinkomen is het bruto inkomen dat resteert na aftrek van lasten als bijvoorbeeld de alimentatie. Bij het toetsingsinkomen worden eventuele toeslagen, uitkeringen en regelingen opgeteld. Bij de berekening geldt bij tweeverdieners dat het laagste salaris voor een derde meegerekend. De toetsingsrente is het maximale bedrag dan per maand afgedragen kan worden aan rente. Met de eerder genoemde woonquote wordt het woonlast percentage bedoeld. 

Zo kan de maximale hypotheeklast berekend worden 

Heb je de gegevens bij elkaar, dan kan de maximale hypotheeklast berekend worden. Je vermenigvuldigt dan het percentage woonlasten met het toetsingsinkomen. Dat bedrag deel je vervolgens door twaalf. Het bedrag dat je elke maand aan de aflossing van de hypotheek moet betalen mag dit bedrag niet overschrijden. Het berekenen van de maximale hypotheek laat je altijd aan de specialist over.

Wat is de maximale hypotheek die je af kunt sluiten?

Mooi dat je een droomhuis te koop hebt zien staan en mooi dat je enthousiast bent. Kun jij dat huis echter wel betalen? Dit is afhankelijk van de maximale hypotheek die je af kunt sluiten. De hoogte van de hypotheek die je los kunt weken is onder meer afhankelijk van het bruto inkomen, de looptijd van de hypotheek, de hoogte van de hypotheekrente, de waarde van de woning en eventueel schulden die je hebt.

Maak een afspraak bij de specialist

Omdat de maximale hypotheek dus afhankelijk is van veel verschillende factoren, kan nooit snel een berekening gemaakt worden wat jouw maximale hypotheek zou kunnen zijn. Er is wel snel een algemene berekening te maken, bijvoorbeeld met de verschillende online tools die beschikbaar zijn. Wil je echter duidelijkheid en een exacte berekening, maak dan een afspraak bij Schonewille & Ter Harkel. Zij kunnen precies voor je berekenen wat jij maximaal kunt lenen.

Laagste salaris bij tweeverdieners telt voor een derde deel mee

De berekening van de maximale hypotheek als je een hypotheek in Appingedam af wilt sluiten komt tot stand middels het toetsingsinkomen, de toetsing rente, de zogenaamde woonquote, de maximale hypotheeklast en het maximale hypotheekbedrag. Het toetsingsinkomen is het bruto inkomen minus bijvoorbeeld alimentatie na een scheiding. Ook inkomen uit regelingen, toeslagen en uitkeringen worden opgeteld bij het toetsingsinkomen. Verder is het goed te weten dat het laagste salaris – als sprake is van tweeverdieners- slechts voor een derde deel wordt meegerekend. De toetsing rente staat voor het bedrag dat maximaal en redelijkerwijs betaald kan worden aan rente. 

Kies je voor een rentevaste periode?

Verder is het nog van belang of je kiest voor een rentevaste periode en de al genoemde woonquote is niets anders dan een woonlastpercentage. Heeft de specialist de beschikking over alle gegevens, dan kan een berekening gemaakt worden. Dan wordt de woonlast in procenten vermenigvuldigd met het toetsingsinkomen. De uitkomst deel je door twaalf. Het bedrag dat je elke maand aan de aflossing van de hypotheek over moet maken, mag het bedrag niet overschrijden.

Snel 1000 euro lenen, hoe?

1000 euro lenen

Ben jij ook ooit in een situatie terechtgekomen waarin jij heel erg graag dingen wilde kopen, maar er helaas geen geld meer voor had? Dan zijn er natuurlijk een aantal opties om toch aan geld te komen, maar toch kiezen mensen voor het lenen van het. Het is de snelste optie en hoe kun je snel €1000 euro lenen?

Geld lenen

Er zijn een heleboel mensen die geld tekortkomen. Dat kan zijn omdat hun inkomsten te laag zijn, of hun uitgaven zijn gewoon veel groter dan hun inkomsten. Dan zijn er een aantal manieren om toch aan geld te komen om je brood te betalen. Namelijk bezuinigen op de uitgaven. Dat zou de slimste optie maar ook een van de lastigste opties zijn, want waar kun je precies op bezuinigen? Dat kun je natuurlijk voor jezelf het beste bepalen of je kunt om hulp vragen bij het NIBUD. Die helpt je namelijk hoe je met geld om moet gaan en wat de beste keuzes zijn om te maken. 

Bezuinigen zou een optie kunnen zijn, maar de meeste mensen kiezen toch voor de snelste en minst verstandige optie en dat is namelijk geld lenen. Je komt op die manier snel aan geld, maar het lenen van geld kost je ook weer geld. Als je bij de bank leent komt daar nog rente bovenop waardoor je uiteindelijk meer betaald dan het geleende bedrag. En er zijn een boel mensen die dat niet kunnen betalen binnen een bepaalde termijn.

Iets wat ook sterk afgeraden wordt, is het lenen van familieleden of vrienden, want dat zorgt alleen maar voor problemen. De beste optie zou dan toch bezuinigen op de uitgaven zijn.

Minilening

Er is een mogelijkheid om toch snel aan geld te komen. En dat is doormiddel van het aanvragen van een minilening. Je kunt dan snel een klein bedrag lenen, zonder lastige zaken te regelen. Het is ook mogelijk zonder een loonstrookje te laten zien. Je kunt een minilening krijgen vanaf een bedrag van minimaal €100 tot een bedrag van maximaal €1500 en er wordt ook geen BKR-toetsing uitgevoerd.

Je hoeft geen speciale reden te hebben om deze lening aan te vragen, want je mag zelf bepalen waaraan je het besteedt.

Vroeger waren de minileningen wat verdacht en kwamen er achteraf onverwachte kosten bij, maar tegenwoordig hebben ze allemaal een vergunning en komen dat soort zaken niet meer voor. De lening is heel makkelijk aan te vragen en het bedrag staat binnen 12-24 uur op je rekening.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening waarbij heel het bedrag meteen op de rekening gestort wordt. Iedere maand betaal je een vast bedrag aan rente en aflossing van het geleende bedrag. In die periode staat het rentepercentage vast en kan dus niet veranderen. Hetzelfde geldt ook voor de looptijd daarvan. Als je bedragen hebt afgelost dan kun je ze niet weer opnemen, want zo is het duidelijk wanneer je van de lening af bent.

Dit soort leningen worden vooral aangevraagd bij de aankopen van een auto of voor de verbouwing van huizen.

Maximale hypotheek berekenen

maximale hypotheek berekenen

Hoeveel kun je je veroorloven om te lenen voor een hypotheek?
Voordat je een hypotheek aanvraagt, moet je nadenken over meer dan alleen of je de maandelijkse aflossingen kunt betalen. Hypotheekverstrekkers kijken naar je inkomen en uitgaven om te zien of je de aflossingen kunt bijhouden als de rente stijgt of je omstandigheden veranderen.
Lees meer over hoe kredietverstrekkers beoordelen en hoeveel geld lenen jou kost.

Waar de kredietverstrekker rekening mee houdt
Ging je in het verleden direct een auto financieren doormiddel van een lening dan werd de mogelijkheid hiervoor vooral gebaseerd op je inkomen.
Als jouw jaarinkomen bijvoorbeeld €50.000 was, had je mogelijk drie tot vijf keer dit bedrag kunnen lenen, waardoor je een hypotheek kreeg tot €250.000.

Het oversluiten van een hypotheek houdt momenteel ook in welk niveau van maandelijkse betalingen je je kan veroorloven. Hierbij rekening houdend met de verschillende persoonlijke en levensonderhoudskosten en jouw inkomen. Dit wordt een betaalbaarheidsbeoordeling genoemd.

Bij het berekenen van hoeveel je je kunt veroorloven om te lenen, zal de kredietverstrekker kijken naar:
1. Jouw inkomen
-je basisinkomen
-inkomens uit je pensioen of beleggingen
-inkomens in de vorm van kinderalimentatie en financiële steun van ex-echtgenoten
-alle andere inkomsten die je hebt, bijvoorbeeld uit overuren, commissie- of bonusbetalingen of een tweede baan of freelancewerk.

Je moet je loonstroken en bankafschriften overleggen als bewijs van je inkomen.
2. Je uitgaven
Het is een goed idee om je kredietrapport te controleren voordat je een hypotheek aanvraagt.

-creditcardbetalingen
-reeds lopende verzekeringen, levensverzekering, enz.
-eventuele andere leningen of kredietovereenkomsten die je hebt en rekeningen zoals water, gas, elektriciteit, wifi…

3. Toekomstige veranderingen die een impact kunnen hebben
De kredietverstrekker beoordeelt of je je hypotheek kunt blijven betalen wanneer:

-De rentetarieven stijgen
-Jij of jouw partner zijn baan verliest
-je niet kon werken vanwege ziekte
-je leven is veranderd, zoals een baby krijgen of een loopbaanonderbreking.
Het is belangrijk dat jij ook vooruit denkt en plant hoe je aan je betalingen zou voldoen en hoe je jezelf kan beschermen tegen onverwachte inkomensdalingen door zo veel mogelijk spaargeld op te bouwen.

Hoeveel kan ik lenen?
Het oversluiten van een hypotheek kan nooit voor de volle 100%.
Een vergelijker voor de betaalbaarheid van hypotheken laat zien hoeveel een kredietverstrekker je zou kunnen bieden en of je de maandelijkse betalingen zou kunnen betalen op basis van je inkomen en uitgaven en of je spaargeld inbrengt.

Gebruik een vergelijker ook om te achterhalen hoeveel uw maandelijkse betalingen zouden zijn als de rente in de toekomst zou stijgen!

Weet dat een hypotheek oversluiten in de loop van het afbetalingsplan kan herschreven worden, voorbeeld op kortere of langere termijn.

Ga steeds langs voor advies, graag voor u uw aankoop ondertekent!

Verhuizen naar Raalte? Mis deze hoogtepunten niet!

Ga je verhuizen naar Raalte of overweeg je hier een huis te kopen? Deze hoogtepunten mag je niet missen!

#1. Ribs & Blues

Sinds 1997 is de Domineeskamp in Raalte elk pinksterweekend de thuisbasis van het muziekfestival Ribs & Blues. Dit evenement, dat jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers trekt, staat in het teken van roots- en bluesmuziek en biedt volop vermaak voor jong en oud. Behalve genieten van live muziek en straattheater kun je hier heerlijke spareribs van de barbecue eten en rondstruinen op de festivalmarkt. En maak je geen zorgen om de kids; die vermaken zich wel in Mini Kids World of KidsAdventureland!

#2. Stöppelhaene

Stöppelhaene is een oogstfeest dat al sinds 1951 in Raalte gevierd wordt. Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot een vijfdaags festival waarvoor iedereen het laatste weekend van augustus vrijhoudt. Er hebben al vele bekende artiesten opgetreden. Hoogtepunt van Stöppelhaene is het Oogstcorso, dat op de donderdag plaatsvindt. Bij deze optocht worden praalwagens, fietsen en andere voertuigen versierd met oogstproducten.

#3. Sallandse Wandelvierdaagse

Elk jaar, tijdens de herfstvakantie, kun je deelnemen aan de Sallandse Wandelvierdaagse. De routes, die beginnen en eindigen in Raalte, lopen door de omliggende dorpen, over de schitterende Sallandse Heuvelrug en langs de uiterwaarden van de IJssel. De Sallandse Wandelvierdaagse is een uitstekende gelegenheid om de omgeving van Raalte te voet te verkennen!

#4. Streetlive

Tijdens Streetlive staat heel Raalte in het teken van straattheater en gezelligheid. In de hele stad zijn straatartiesten te bewonderen. Muziek, dans, theater, acrobatiek, comedy, jongleerkunsten, mime, goochelarij, poëzie… het komt allemaal voorbij tijdens dit internationale straattheater festival. Het mooiste van Streetlive? Het kost je helemaal niets!

Tot slot

Zoals je kunt lezen is er in Raalte van alles en nog wat te beleven. Of je nu al een woning in Raalte op het oog hebt of je nog aan het oriënteren bent, het is nooit te vroeg om een hypotheekadviseur Raalte in te schakelen. Die kan jou namelijk helpen om de beste hypotheek te vinden.

Overwaarde woning creëren op verschillende manieren

De overwaarde van uw woning opnemen biedt in de praktijk uiteraard heel wat potentieel. Voor veel mensen is het echter niet geheel duidelijk wat overwaarde woning nu precies is. Bovendien stellen velen zich ook de vraag hoe ze nu eigenlijk tot stand komt. Wel, twee verschillende factoren kunnen hier van aan de basis liggen. In eerste instantie zijn er bijvoorbeeld de mogelijke extra aflossingen die u heeft gedaan ten opzichte van de openstaande hypotheekschuld. Daarnaast is het ook zo dat de vastgoedprijzen onderhevig zijn aan fluctuaties. Is de waarde van uw woning door de jaren heen gestegen? Dan zal er ook op deze manier een bepaalde overwaarde tot stand zijn gekomen. U komt er alles over te weten hier op deze pagina!

Hoe een mogelijke overwaarde woning controleren?

Voordat u kunt nadenken over wat u gaat doen met uw overwaarde moet er uiteraard wel echt sprake zijn van een bepaalde overwaarde woning. Voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk of ze daar nu wel of niet over beschikken. Gelukkig is het op verschillende manieren mogelijk om dit te kunnen achterhalen, namelijk:

  1. Er kan voor worden gekozen om een onafhankelijke taxateur aan te stellen voor het uitvoeren van een taxatie van de woning;
  2. Er kan worden gekeken naar de zogenaamde WOZ-waarde van de woning;

Is de WOZ-waarde voor u niet helemaal duidelijk? Of weet u niet waar u deze precies terug kunt vinden? Deze valt af te lezen uit de WOZ-beschikking welke jaarlijks bij u in de bus valt. Voor de resterende hypotheeksom wordt er verwezen naar het jaarlijkse hypotheekoverzicht. U kunt er uiteraard ook altijd voor kiezen om de actuele stand van uw hypotheek op te vragen bij uw hypotheekverstrekker.

Welke fiscale regelingen bestaan er?

Specifiek voor uw overwaarde woning geldt dat u in principe aanspraak kunt maken op twee verschillende fiscale regelingen. In eerste instantie is er de winst bij de verkoop van uw woning. U zult in dit geval geen inkomstenbelasting moeten betalen. Dat is echter niet alles. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat er ook zoiets bestaat als de zogenaamde ‘bijleenregeling’. Gaat u binnen de termijn van 3 jaar een nieuwe woning kopen? Dan zult u er rekening mee moeten houden dat u de overwaarde in dit vastgoed zult moeten investeren. Doet u dat niet? Dan is het niet mogelijk om de hypotheekrente over de overwaarde in mindering te brengen op uw belastingen.

Overwaarde woning gebruiken als overbruggingskrediet

Uw overwaarde woning verzilveren kan op meerdere manieren gebeuren. Beschikt u bijvoorbeeld tijdelijk over niet één, maar wel twee huizen omdat de oude woning nog niet werd verkocht? In dat geval is het mogelijk om de overwaarde te gebruiken als basis voor een zogenaamd overbruggingskrediet. Door middel van een overbruggingskrediet zorgt u er voor dat de overwaarde van uw oude woning vrij wordt gemaakt om geïnvesteerd te worden in het nieuwe huis. Het extra krediet welke u heeft afgesloten kunt u dan vervolgens terug aflossen op het ogenblik dat de oude woning is verkocht. Het inroepen van een bepaalde overwaarde woning voor het verkrijgen van een nieuwe financiering is iets wat in de praktijk erg vaak gebeurt.

Top